Raed Arafat anunță modificări la sistemul 112
Spread the love

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunțat că s-au formulat primele propuneri  de modificare a sistemului apelurilor la 112, după o primă reuniune a comisiei interministeriale înființate ieri în acest scop de către premierul Viorica Dăncilă. Astfel, cartelele prepay ar putea  fi cumpărate pe viitor doar cu buletinul, iar sistemul 112 ar putea fi modificat astfel încât să includă atât apeluri vocale, cât și mesaje trimise prin telefon.

Arafat a precizat că măsurile discutate au termene și metode de implementare diferite. Pe termen scurt, va începe o campanie de popularizare a aplicației elaborate de STS care permite localizarea mult mai exactă a apelurilor la numărul unic de urgență.

Oficialul a arătat că va fi nevoie de o ordonanță de urgență, la începutul lunii septembrie, prin  care să fie posibilă implementare sistemului AML (Advanced Mobile Location) care să permită localizarea cu acuratețe mai mare a apelurilor prin 112 și lărgirea spectrului de informații care pot fi gestionate de sistem. ”Natura apelului  este ca voce în  momentul de față. Nu intră și apelul ca date și vrem  să se scrie că și apelul ca date să poată fi inclus, precum și gratuitatea acestuia”, a declarat Arafat.

Acesta a spus că este luată în calcul și obligativitatea cumpărării cartelelor prepay doar cu buletinul pentru ca identitatea apelantului să poată deveni mai ușor de descoperit în cazul în care acesta nu a apucat să o menționeze. O altă propunere menționată de Arafat este ”îmbunătățirea sistemului de preluare a apelurilor deosebite, precum situațiile de răpire, și dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor”.

De asemenea, se propune implementarea, cu o cluază suspensivă, a contractului  de modernizare a infrastructurii STS, blocat în instanță de aproape un an din cauza contestațiilor.

Raportul comisiei cu toate propunerile de modificare a sistemului  va fi elaborat în termen de 15 zile.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *