Mihai Dobre, primarul indecis între PNL și PSD de 16 ani

Primarul de la Mihăilești nu se hotărăște, de 16 ani, ce să aleagă între PNL și PSD

Mihai Dobre, primarul orașului Mihăilești, din județul Giurgiu, este unul dintre campionii naționali ai traseismului politic.

E adevărat că a schimbat doar două partide politice, dar le-a schimbat între ele, de mai multe ori, timp de 16 ani. A pornit la drum ca primar PNL, în mandatele din 2008 – 2012 și 2012 – 2016, apoi a candidat din partea PSD. În 2020, Dobre a candidat la alegerile locale din 27 septembrie pe listele PNL, tot pentru funcția de primar și a câștigat.

A urmat Ordinul Prefectului nr. 147/4.04.2017, prin care mandatul lui Mihai Dobre a încetat, apoi Dobre s-a întors la PNL, devenind din nou primar. În 2020, Agenția Națională de Integritate (ANI) a dat o decizie de incompatibilitate în cazul edilului giurgiuvean, dar în octombrie 2020, o instanță judecătorească a ignorat decizia, astfel că acesta și-a putut prelua mandatul imediat, în ciuda conflictului de interese decis de ANI.

Tribunalul Giurgiu a dat o sentință definitivă conform căreia primarul orașului Mihailești, Mihai Dobre (PNL în acea perioadă), putea ocupa în continuare funcția de edil al orașului. Acum, în 2024, primarul care e și de la PNL, și de la PSD, candidează din nou, pe listele PSD. Dobre a arătat, în ultimii 16 ani, că important e să fie primar și nu contează partidul.

Problemele cu Fiscul se rezolvă la procuror

Gurile rele spun că de influența tatălui ar fi legată și de situația fiscală a fiului său – atât pentru dosarul acestuia de evaziune fiscală, cât și pentru numirea norei sale în fruntea Fiscului, la nivel local. Fiul primarului e acum în așteptarea deciziei definitive e instanței, pentru un dosar de evaziune fiscală. Dar trăim în România, unde orice faptă se poate prescrie, cu ajutorul procurorilor, înainte de a ajunge la instanță.

Procurorii știu mereu cât timp trebuie să țină un dosar nejudecat, ca să scape făptuitorul, mai ales dacă e o persoană importantă. Chiar zilele acestea, ONG-ul pentru drepturile omului APADOR-CH a lansat raportul anual care arată că peste 5.000 de dosare au fost închise astfel, în 2023. Cu prescrierea faptelor s-a dovedit că se poate merge oricât de departe, de la ștergerea cu buretele a calor mai grave fapte de corupție, până la achitarea autorilor de omor.

De același modus operandi beneficiază și fiul primarului de la Mihăilești, Ionuț Dobre. Ionuț își așteaptă sentința în dosarul 139/122/2021, pe 21 martie 2024, după ce a fost acuzat de evaziune fiscală (5 acte materiale în perioada 01 martie 2014 – 19 septembrie 2016). În judecată a fost acționată și firma lui de pază, SC GUARANTEED GUARD SECURITY SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, în formă agravată (prejudiciu peste 100.000 €, închisoare 7-12 ani) și efectuarea de operațiuni financiare, că acte de comerț, incompatibile cu funcția (închisoare 1-5 ani).

Ionuț Dobre a fost salvat, la judecarea pe fond, prin prescrierea faptelor, apoi condamnat de Curtea de Apel la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Totuși, sentința definitivă nu poate decât să constate că faptele erau prescrise înainte de a se ajunge la judecata pe fond, deci fiul primarului nu are cum să fie condamnat.

Familie de bugetari de lux

Ionuţ Dobre nu și-a câștigat veniturile doar din firma de pază, ci și ca angajat al Ministerului de Interne, iar din salariul de bugetar și din banii pe care i-a vrut înapoi Fiscul, dar i-au salvat procurorii, a reușit să-și construiască o vilă la Mihăileşti, pe malul râului Argeş. Este considerată cea mai frumoasă şi mai scumpă proprietate din zonă. Din aceiași bani de bugetar la M.A.I. și proprietar de firmă de pază evazionist, fiul primarului și-a cumpărat un autoturism de lux, BMW X6, în timp ce tatăl lui deține un Audi A8.

Soția lui, Daniela Dobre, care conduce tot un BMW X6, a avut mai puțin noroc în business, dar a ajuns să conducă Fiscul local. A deținut o firmă, DANIELA DOBRE RESIDENCE SRL, înființată în 2019, care a avut profit 0 până în 2021, iar în 2022 a avut o cifră de afaceri de 279.199 de lei, cu un singur angajat. Și-a încetat activitatea, pentru că în România e mai productivă munca la stat, iar nora primarului de la Mihăilești a fost numită în funcția de Şef Serviciu Fiscal Orăşenesc Mihăileşti, structură aflată în subordinea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top