Ministerul Finanţelor a publicat în transparenţă decizională un proiect de OUG privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a ANAF.
Printre altele, proiectul propune ca inspectorii antifraudă să fie dotați cu armament și să poarte uniformă.
Concret, personalul din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) care ocupă funcții publice specifice va purta, în timpul serviciului, uniformă, însemne distinctive, ecusoane și, după caz, armament și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție şi comunicare.
Nota de fundamentarea ordonanței de urgență prevede că, pe lângă ecusoane, arme și uniformă, inspectorii Antifraudă vor primi ceva mult mai valoros: un statut special. „Obligaţiile specifice, suplimentare comparativ cu alte funcţii generale din cadrul ANAF, precum punerea permanentă la dispoziţia serviciului, portul de armament şi de uniformă necesită reglementarea unor drepturi corelative printr-un statut special, aprobat prin lege”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Iar textul ordonanței întărește această perspectivă: „Personalul care ocupă funcții publice specifice în cadrul Direcției generale antifraudă fiscală are drepturi și îndatoriri specifice de serviciu, care se stabilesc prin statut special, aprobat prin lege”.
În momentul de față, mai au calitatea de funcționari publici cu statut special angajații Ministerului Afacerilor Interne sau gardienii din penitenciare. Toți aceștia, alături de angajații Ministerului Apărării Naționale și alte câteva categorii profesionale, se bucură de pensii de serviciu – mult mai cunoscute sub numele de pensii speciale, care nu țin seama de principiul contributivității, ci sunt socotite ca procent din salariul avut în momentul pensionării.
Întrebat dacă, prin „statutul special” ce urmează să le fie atribuit prin lege inspectorilor Antifraudă se poate înțelege că vor avea drepturi egale cu ale angajaților MAI sau MApN, un consilier al ministrului de Finanțe a declarat pentru „Adevărul”: „La acest moment, până nu avem aprobat documentul, nu putem vorbi de un statut, care trebuie întocmit și aprobat”.
La insistența noastră dacă statutul special va atrage și beneficiul unei pensii de serviciu, consilierul ministrului a evitat un răspuns limpede: „Orice presupuneri pe mai departe ca cea cu pensiile speciale nu fac decât să dezinformeze”.
Echipe de câte doi, ca în patrulele polițiștilor
Normele generale și speciale de dotare a personalului din cadrul DGAF, însemnele distinctive, modelul ecusonului, uniformei, al legitimației de control/serviciu şi al ordinului de serviciu se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, iar personalul „este învestit cu exercițiul autorității publice și beneficiază de protecție, potrivit legii”.